Pozitívne informácie z ekonomiky USA zvýšili ceny ropy

07.12.2013 Celý región

New York 7. decembra (TASR) - Cena americkej ropy zaznamenala rast aj na na záver tohto týždňa a uzatvorila na najvyššej úrovni od konca októbra. Rovnako výrazný rast dosiahla aj za celý týždeň, keď týždenný nárast prekročil 5 %. Zvýšila sa aj cena ropy Brent, ktorá za týždeň vzrástla takmer o 2 %. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Ceny ropy zareagovali najskôr na informácie amerického ministerstva energetiky, ktoré v strede tohto týždňa uviedlo, že zásoby ropy za minulý týždeň klesli o viac než 5 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov), čo bol prvý pokles ropných zásob po 11 týždňoch. Následne vo štvrtok (5.12.) ministerstvo obchodu oznámilo, že ekonomika USA vzrástla v 3. štvrťroku medziročne o 3,6 %, najviac od začiatku roka 2012.

Ďalšie pozitívne informácie prišli v piatok, keď najskôr ministerstvo práce zverejnilo, že nezamestnanosť v USA klesla v novembri na 7 %, teda 5-ročné minimum, a neskôr trhy podporila aj správa o spotrebiteľskej dôvere v krajine. Podľa prvých odhadov dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v decembri prudko vzrástla a priblížila sa k júlovému 6-ročnému maximu.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla na záver piatkového obchodovania o 27 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 97,65 USD (71,48 eura) za barel. Bola to najvyššia uzatváracia hodnota od 29. októbra. Za celý týždeň sa cena WTI zvýšila o 5,3 %, najviac od júla.

Rast zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Jej cena sa zvýšila o 63 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 111,61 USD/barel. Za celý týždeň vzrástla cena Brentu o 1,8 %.
 

Vyberte región